Dieta dla zdrowych zębów
Nie jest szczególnie zaskakującym twierdzenie, że to, co jemy ma wpływ na kondycję skóry, paznokci, a także zębów. Dieta, która będzie im służyła, powinna być bogata przede wszystkim w wapń, ale również tłuszcze i witaminy. Niestety, ważne będzie także unikanie pewnych składników. Sposób odżywiania stanowi niezwykle istotne uzupełnienie odpowiedniej higieny jamy ustnej oraz regularnych kontroli stomatologicznych.
Wapń z mleka
Naszą tajną bronią w walce o mocne zęby jest wapń. To niezbędny budulec, nie tylko zresztą zębów. Jego brak objawia się bardzo często kłopotami z całym kośćcem: złamaniami, kruchością, w przypadku jamy ustnej również z próchnicą.
Powszechnie wiadomo, że najlepszym źródłem tego składnika są produkty mleczne, warto więc sięgać w codziennej diecie po mleko, jogurt, sery. W przypadku uczulenia na białko mleka krowiego wapnia dostarczyć można za pomocą produktów wegetariańskich, dostarczających tego składnika, suplementacją lub mlekiem kozim, które zawiera sporo tego składnika.
Sery
Jedząc ser, dostarczamy nie tylko wapnia. Udowodniono, że zawarte w żółtym serze substancje mocno stymulują wytwarzanie śliny, dzięki czemu podnosi się pH płytki nazębnej. Ten proces z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy oraz zapalenia dziąseł. Sery zawierają również difosforany. Nie bez przyczyny stanowią one składnik past do zębów. Wzmacniają one szkliwo zębów i chronią je przed negatywnymi czynnikami.
Witamina D z tłustych ryb morskich
Nieoceniona dla kości, a zatem także dla zębów, jest witamina D. Usprawnia wchłanianie wapnia, a – dzięki regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej – pomaga utwardzać szkliwo zębów i wspomaga jego prawidłową mineralizację. Najlepszym jego źródłem są tłuste ryby, warto zatem przynajmniej raz w tygodniu sięgać po łososia i makrelę.
Brokuły – wapń i koenzym Q10
Zupełnie nieoczekiwanie wapń odnajdziemy także w brokułach. Są one również świetnym źródłem usprawniającego procesy energetyczne w organizmie koenzymu Q10. Zwiększa on odporność przyzębia oraz wspomaga dobry stan dziąseł. Dzięki temu chroni przed atakiem paradontozy.
Marchewka – witamina A
Marchew znana jest z wysokiej zawartości witaminy A. Nie wszyscy wiedzą jednak, że to składnik w dużej mierze odpowiedzialny za utrzymanie dziąseł w dobrym stanie, mineralizację zębów i produkcję śliny, oczyszczającej jamę ustną. Surową marchewkę warto podawać dzieciom na etapie wyrzynania pierwszych zębów, gdyż jej chrupanie pomaga prawidłowo formować zgryz.
Truskawki
Moc truskawek jest zdecydowanie mniej popularna niż pozostałych, wcześniej wymienianych składników. Szkoda, gdyż truskawki zawierają spore dawki kwasu jabłkowego – tego samego, który producenci past wybielających dodają do tubek. Truskawki – prócz przywracania bieli – zapobiegają również osadzaniu kamienia nazębnego, pomocne mogą okazać się w stanach zapalnych jamy ustnej ze względu na swoje właściwości regenerujące.
By zachować zęby w dobrej kondycji, warto także ograniczyć niektóre produkty. Na czarnej liście znajdują się głównie cukry – bezpośrednia przyczyna ubytków.