Stomatologia

Gdy dopadnie próchnica

uzupelnianie-brakow-w-uzebieniuRegularna higiena jamy ustnej oraz ostrożność podczas spożywania niektórych posiłków i napojów to podstawa troski o stan uzębienia. Nasze uzębienie wymaga odpowiednich zabiegów, aby móc nam służyć. Dotyczy to w szczególności zębów stałych, których się nie wymienia. Należy zachować pewną ostrożność podczas jedzenia słodyczy, picia słodkich napojów, używania śmietanki i cukru do kawy itp. Lecz pomimo tego jakbyśmy nie dbali o nasze zęby może je dopaść próchnica.

Próchnica zębów – po łacinie caries dentium powstaje w wyniku nagromadzenia się bakterii w płytce nazębnej, które z kolej pojawiają się w wyniku metabolizmu cukrów. Cukry mogą być pochodzenia zarówno zewnątrz – jak i wewnątrz ustrojowego. Bakterie swoją aktywnością wywołują chorobę zakaźną tkanek twardych zęba, zwanych właśnie próchnicą. Powstaje w wyniku splotu czterech zdarzeń. Muszą być obecne cukry, bakterie, zęby muszą być podatne i musi upłynąć odpowiedni czas. Bakterie, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju próchnicy to L. Acidophilus oraz paciorkowce. Są jeszcze inne bakterie powodujące próchnicę. Proces próchnicy rozpoczyna się za sprawą kwasów powstałych w wyniku metabolizowania cukrów. W dużej mierze chodzi tu o kwas mlekowy. Tu warto wspomnieć, że jeżeli mamy pH poniżej 5,5 to nasze szkliwo jest podatne na demineralizację.

Istotnym elementem przyczyniającym się do powstawania próchnicy są cukry. Są one podstawą metabolizmu bakterii. Jeśli chodzi o rozwój próchnicy największy wpływ mają rafinowane cukry, które są sztucznie dodawane do pokarmów. Natomiast cukry, które naturalnie występują w pokarmach nie mają wielkiego wpływu na rozwój próchnicy. Największy wpływ na powstanie próchnicy mają fruktoza, glukoza oraz sacharoza. Aspartam, który jest substytutem cukru nie wpływa na pojawienie się próchnicy. Można więc go śmiało zażywać. Skrobia również praktycznie nie ma wpływu na rozwój próchnicy.

Każdy ma inne zęby i inną podatność na pojawienie się próchnicy. Wpływ na to mają czynniki genetyczne oraz środowiskowe – warunku socjalne. Bardzo duży wpływ na wytrzymałość zębów ma dostarczanie fluoru i wapnia w okresie płodowym i wzrostu.

A jak zapobiegać próchnicy. To sprawa kluczowa i zarazem trochę skomplikowana. Edukacja zdrowotna pełni tutaj bardzo istotną funkcję. Poza tym dostarczanie w formie endogennej i egzogennej fluorków. Oczywiście również regularne szczotkowanie zębów. Ponadto można stosować nici dentystyczne, robić płukanki itp.

A co jeśli pomimo naszych starań dopadnie nas próchnica? Niestety, ale zniszczona struktura zęba już taką pozostanie. Jednak warto podjąć się leczenia zęba, aby powstrzymać rozwój próchnicy. Ponieważ tego sobie nie życzymy. Przecież chcemy ocalić nasze zęby. W przypadku większych uszkodzeń potrzebne będzie leczenie kanałowe. Trochę uciążliwe, ale bardzo wskazane. Pozwala ono uratować ząb mocno zniszczony. W niektórych przypadkach będziemy musieli, niestety, usunąć ząb.

Róbmy co możemy, aby nie doszło do pojawienia się próchnicy. Uważajmy na słodycze i napoje słodkie. Pamiętajmy – to cukry sztucznie wprowadzone mają największy wpływ na rozwój próchnicy. A więc unikajmy ich.